Alleen wanneer we actief aan de slag gaan om onze emoties te ervaren en onze problemen op te lossen, kunnen we de lichamelijke en emotionele last verlichten en groeien.

Soms kun je je letterlijk zwaar voelen van alle ballast die je meeneemt vanuit alle grote en kleine dingen die je emotioneel hebben geraakt. Een drukkend gevoel op je schouders, misschien een zwaar gevoel in je buik, benen die letterlijk niet meer vooruit komen. Je lichaam slaat alle emoties op dus het is niet zo heel gek dat in de alternatieve geneeswijze klachten altijd gekoppeld worden aan emoties, dat daar eerst naar gekeken wordt voor de apotheek wordt ingeschakeld.

Je lever staat voor jezelf niet uitspreken (iets op je lever hebben), galklachten staan voor ‘niet je boosheid uiten’ (gal spuwen) en zo zijn er nog veel meer wijsheden over emoties en lichamelijke ongemak.

Wij zijn als nuchtere Nederlanders ook een soort van geprogrammeerd dat we snel verder willen na een pijnlijke gebeurtenis. Kop in de wind en doorgaan! ‘Het moet nu maar eens over zijn’ is ook iets wat je vaak tegenkomt.

Het blijven hangen in emoties is sociaal niet zo gewenst, maar het wegstoppen van emoties brengt ons ook nergens. Het bewust aan de slag gaan met problemen, het aangaan van emoties en het accepteren dat er altijd situaties zullen blijven komen die wij niet beheersen, hoe we ons best ook doen, is de eerste stap naar het verlichten van je lasten. 

En onthoud dat alle ervaringen die je nu opdoet laten je groeien, 𝐰𝐡𝐚𝐭 𝐝𝐨𝐞𝐬𝐧'𝐭 𝐛𝐞𝐚𝐭 𝐲𝐨𝐮 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐬 𝐲𝐨𝐮 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐠𝐞𝐫!

Herken je hier iets bij? Voel je dat jouw lichamelijke klachten misschien ook wel uit onverwerkte emoties en oude stukken vandaan komen? Ga hier dan mee aan de slag! Dat kun je zelf doen door diepe soul searching of je kunt hulp zoeken bij een coach of therapeut die bij jou past.